Gruodžio 7 d. Prienų r. savivaldybės delegacija lankėsi Lipniake (Suvalkų apskr., Lenkija), kur vyko tarptautinio projekto „Pacų giminės paveldas kaip bendros turizmo plėtros abipus sienų pagrindas“ partnerių (Suvalkų apskrities, Vilkaviškio turizmo ir informacijos centro, Prienų r. savivaldybės administracijos) susitikimas – kulinariniai mokymai „Istorinės virtuvės beieškant – pas Pacus ant stalo“.

Prienų r. savivaldybės delegaciją sudarė projekto vadovė Administracijos direktorė Jūratė Zailskienė, projekto koordinatorė Investicijų skyriaus vyr. specialistė Aida Deltuvienė, Kultūros ir turizmo skyriaus vyr. specialistė Edita Jakimavičiūtė, Prienų krašto muziejaus edukacinių programų vadovė Emilija Petrauskaitė, gidė Larisa Šaltienė, taip pat maitinimo įstaigų atstovai: Angelė Vyšniauskienė (A. Vyšniausko IĮ), Onutė Pinkevičienė (UAB „Vėlyvė“), Dainora Beliūnienė (Šeimos restoranas), Irena Leonavičienė (kavinė „Svaja“), Auksė Jankauskienė (UAB „Redokas“).

Projekto partnerių susitikime išklausyti pranešimai apie Baroko epochos virtuvę, LDK kulinarinius ypatumus, didikų mėgtus patiekalus, stalo padengimo ir valgių pateikimo principus. Kulinarinių mokymų metu buvo gaminami ir ragaujami senoviniai patiekalai. Įdomu tai, kad ant stalo anuomet būdavo tiesiama tiek staltiesių, kiek patiekiama valgių, ir po kiekvieno valgymo būdavo nuimama viršutinė staltiesė bei viskas, kas ant jos. Taip pat labai skyrėsi didikų ir jų tarnų stalai – ne tik valgių, bet ir indų kiekiu: didikai sėsdavo valgyti prie gausaus ir gražiai serviruoto stalo, o dvaro darbininkai visi valgė iš vieno puodo ar dubenio. Kitokia būdavo ir šventinių pietų pabaiga: didikų laikais vietoj mums įprasto saldaus deserto būdavo patiekiama žirnių košė.

Prienų r. savivaldybės informacija